13 juli 2019

Transport en water

Sponsoren, vrijwilligers en bezoekers, bedankt voor deze prachtige dag!

25 June 2015

design conference

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmodn
arrow_left
arrow_right

H3 Festival

THEMA TRANSPORT EN WATER

Het eerste H3 festival van Hoogeveen staat in het teken van vervoer. Het vervoer heeft sedert eeuwen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Hoogeveen en omgeving. Al vanaf 1633 was er een eerste kleine vloot van kleine praampjes die gebruikt werd om turf af te voeren. De vloot groeide en langzamerhand werden het zeilschepen, die steeds groter werden. Toen de ijzeren zeilschepen verschenen zijn deze later uitgerust met ronkende motoren. Vooral de kleinere vaartuigen werden vervolgens vervangen door vrachtwagens. Vervoer dat zonder water kon. Diverse bedrijven in Hoogeveen en omstreken bleven het vervoer trouw, waardoor de veenkolonie een netwerk van vrachtvervoer werd. Hoogeveense bedrijven bedienen nog heel Europa. De daarbij benodigde verzekeringen worden voor een groot deel afgesloten in Hoogeveen (TVM).

Op 13 juli 2019 kunt u zich nog verder terug wanen in de tijd als u een bezoek brengt aan een heus prehistorisch kampement. Ook is er bij de watertoren, in samenwerking met drinkwaterbedrijf WMD Drinkwater B.V., een interessante activiteit: WMD Waterdag.

Kom naar een boeiend event in Hoogeveen.

Activiteiten

WAT IS ER ALLEMAAL TE BELEVEN

Historische scheepvaart
Soli Deo Gloria / De Goede Verwachting | Bouwjaar 1915 | Scheepswerf EIkelboom Hoogeveen. Het schip is als zeilschip gebouwd in opdracht van de Hoogeveense schipper Stoter. Hij had een eigen handel in turf en voer daarmee op Alphen aan de Rijn. In 1963 werd het schip verkocht aan de gebroeders Fortuin. Zij hernoemden de klipperaak in Goede Verwachting. Met een zogenaamde opduwer en zeilend vervoerden de Fortuins veel kunstmest van IJmuiden naar Friesland. Na het overlijden van Wiebe Fortuin in 1983 werd er niet meer gevaren. In 1985 kocht Harry Oostland de Goede Verwachting. Hij restaureerde het schip. Ook liet hij er motor in bouwen. In 1995 werd het register Varende Monumenten geopend. Schepen ouder dan 50 jaar komen in aanmerking voor inschrijving. Het schip moest dan de staat van 50 jaar geleden zijn. Dan kreeg het de status ‘Varend Monument’. De Goede Verwachting werd als eerste ingeschreven. Inmiddels zijn er meer dan 3000 schepen ingeschreven.
Maritieme markt
Aan de Schutstraat in Hoogeveen wordt een Maritieme Markt gehouden. Diverse oude scheepsambachten worden daar gedemonstreerd. Op de Maritieme Markt is van alles te beleven en te leren. De zeilmaker is er. De touwslager laat zien hoe een touw wordt getwijnd. De nettenboeter maakt een visnet. Een houtdraaier maakt katrollen. Een fender (stootkussen) wordt gebreid. Weer een ander laat zien hoe zeildoek wordt getaand. Daarnaast staan er oude scheepsmotoren opgesteld. Er is een kraam met allemaal scheepsfoto’s. Ook worden er boeken te koop aangeboden. Hoe splits je een lus in een touw? Op de Maritieme Markt kun je ook dat leren!
Levende geschiedenis
Door middel van het inhuren van diverse groepen uit verschillende tijdperken willen we de bezoekers in aanraking laten komen met het leven uit de vervlogen tijden. De interactie met de deelnemers van de levende geschiedenisgroepen is maatgevend voor de beleving van de bezoekers. Wat at men vroeger, welke gereedschappen en wapens waren er. Hoe leefde en werkte men. Dat verhaal gaat terug tot de pre-historie en loopt door tot en met de Tweede Wereldoorlog. Deze activiteit is bij locatie Zuiderpark aan de Hoogeveensche Vaart.
Oldtimer vrachtwagens
De Veteranen Vrachtauto Vereniging Noord-Nederland komt naar het festival met een grote oldtimershow van historische vrachtwagens. Daarmee krijgt u als bezoeker een beeld van transportverleden van Hoogeveen. De mogelijkheden om deze vrachtwagens van dichtbij te zien zijn maar zeer beperkt. De eigenaren van deze oldtimers vertellen graag over hun voertuigen en delen graag hun passie daarover met u. Een uniek onderdeel van het eerste festival-event. U kunt de vrachtwagens bekijken op het terrein van Lanting Reizen.
WMD Waterdag
Deze dag zet drinkwaterbedrijf WMD de deuren van de Waterfabriek in Hoogeveen open. Met leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud én rondleidingen onder vakkundige begeleiding van watervertellers. Maak eens op een andere manier kennis met jouw drinkwater. Water zuiveren, hoe doe je dat? Wat zit er eigenlijk allemaal in zo’n WMD bus en hoe lang bestaat de waterleiding eigenlijk? Het productiebedrijf is normaal niet toegankelijk voor bezoekers. Ontdek hoe het zit op de WMD Waterdag.
Verhalenwerf en theater
Personages uit het verleden van Hoogeveen komen tot leven en willen u als bezoeker graag ontvangen. U kunt deze personages tegen komen in de jachthaven bij de schepen. In de Hoofdstraat kunt u ze zien flaneren. Te denken valt hierbij aan de schippers en karakteristieke figuren die het verhaal over de schepen tot leven brengen en vertellen. De Bibliotheek/Verhalenwerf wil in samenwerking met onder andere Scala Centrum voor de Kunsten en lokale toneelverenigingen dit onderdeel uitvoeren. Samen met het kampement is dit bij locatie Zuiderpark te beleven.